@article { author = {Pour Anvari, Morteza and Panahpour, Ebrahim and Payandeh, Khoshnaz}, title = {Feasibility Study for Nutrition of Two Varieties of Tomato in a Hydroponic System Using Vinasse}, journal = {Environment and Development}, volume = {10}, number = {20}, pages = {5-12}, year = {2020}, publisher = {Iranian Association for Environmental Assessment}, issn = {2008-921X}, eissn = {2783-2554}, doi = {}, abstract = {Vinasse, a waste material from the alcohol industry, is known as an environmental problem. This research was conducted to investigate the possibility of using Vinasse as nutrient for hydroponic cultivation of two tomato varieties Vilmorin and Cherry in sand culture in pots. The experiment was conducted as split plot in completely randomized design with six levels of Vinasse solution including 0, 5, 10, 15, 25 and 50 percent and one level of control treatment with complete nutrient solution of the brand “Kombi” in four replications. The studied parameters included the total number of green, yellow and dry leaves, stem height and diameter, chlorophyll a and b content, and the surface of leaves. The results showed that the usage of Vinasse significantly affected the number of green and yellow leaves, length and diameter, as well as leaf area. However, no significant effect was seen on chlorophyll a and b and total leaves. The usage of 25 percent of Vinasse increased total number of leaves, and green leaves by 42 and 29.4 percent respectively in the Cherry variety. The highest number of yellow leaves was observed in Vilmorin. Stem height and diameter increase in Vilmorin were 75 and 6.2 percent, and in Cherry were 79.8 and 4.4 percent respectively when 25 percent of Vinasse was applied compared to control. Hence, using Vinasse as a nutrient solution is possible with regard to the type of plants, amount of mixing, and the likelihood of pollution caused by this application.}, keywords = {Vinasse,Hydroponic System,The alcohol industry,Tomato,Nutrient Solution}, title_fa = {امکان‌سنجی تغذیه‌ی‌ دو رقم گوجه‌فرنگی با استفاده از ویناس در کشت هیدروپونیک}, abstract_fa = {ویناس ماده زاید حاصل از صنعت الکل‌سازی بوده که در حال حاظر به عنوان یک معضل محیط زیست شناخته می‌شود. این پژوهش به منظور بررسی امکان استفاده از ویناس به عنوان محلول غذایی در کشت گوجه‌فرنگی در شرایط هیدروپونیک در بستر شنی بر روی 2 رقم گوجه‌فرنگی گلخانه‌ای شامل ویلمورین و چری انجام شد. آزمایش بصورت طرح اسپلیت پلات در قالب کاملا تصادفی با 6 سطح ویناس شامل غلظت‌های 0، 5 ،10، 15، 25 و 50 درصد و 1 تیمار شاهد از محلول غذایی کامل «کمبی» در چهار تکرار انجام شد. شاخص‌های رشدی شامل تعداد کل برگ، تعداد برگ سبز و زرد، طول و قطر ساقه، سطح برگ و برخی صفات کیفی مانند میزان کلروفیل‌های a و b ارزیابی شد. نتایج نشان داد که استفاده از ویناس اثر معنی‌داری بر روی تعداد برگ سبز و زرد، طول و قطر ساقه، همچنین سطح برگ داشت. لیکن اثر آن بر روی تعداد کل برگ و میزان کلروفیل‌های a و b معنی‌دار نبود. کاربرد ویناس در سطح 25 درصد موجب افزایش تعداد کل برگ و برگ‌های سبز به ترتیب به میزان 42 و 4/29 درصد در واریته چری شد. بیشترین تعداد برگ زرد در واریته ویلمورین مشاهده شد. طول و قطر ساقه در واریته ویلمورین 75 و 2/6 درصد و در واریته چری 8/79 و 4/4 درصد در سطح 25 درصد ویناس نسبت به شاهد افزایش یافت. بنابراین امکان استفاده از ویناس بعنوان محلول غذایی با در نظر گرفتن نوع گونه‌ی گیاهی، میزان اختلاط و آلاینده‌های احتمالی آن وجود دارد.}, keywords_fa = {ویناس,سیستم هیدروپونیک,صنعت الکل‌سازی,گوجه‌فرنگی,محلول غذایی}, url = {https://www.iraneiat.ir/article_114699.html}, eprint = {https://www.iraneiat.ir/article_114699_4624161e6ece084a011a452c6957caa6.pdf} }