@article { author = {Paroon, Sedigheh and Yavari, Gholam Reza and Rezazadeh, Maryam}, title = {Forecasting the Consequences of Climate Change for Wheat Crop in Hormozgan Province}, journal = {Environment and Development}, volume = {11}, number = {21}, pages = {111-126}, year = {2020}, publisher = {Iranian Association for Environmental Assessment}, issn = {2008-921X}, eissn = {2783-2554}, doi = {}, abstract = {The agriculture section as a subsection of our economy receives the highest impact from climate change. Wheat is one of the most important strategic products in the world and its yield and quantity are significant for humans and animals. The purpose of this study was to evaluate the likely effects of climate change on wheat production in Hormozgan Province (2004-2018). In order to more accurately estimate the function of wheat yield to climatic components, the climatic indices of Hormozgan Province were divided into two climatic regions. Using weather scenarios, the yield, product and crop area of the wheat crop were predicted for the years 2025 to 2100. Finally, consumer welfare, producer welfare and overall welfare were calculated using nonlinear programming model and partial equilibrium method. The results showed that the factors temperature and management have inverse and rainfall and technology have direct relationship with the wheat yield. Projections showed a declining trend for yield, production and crop area up to the year 2100 where Area 2 had a higher reduction than Area 1. The results showed that the wheat production suffered higher reduction due to climate change compared to the reduced acreage. The overall welfare showed a decreasing trend for years to come and consumers will experience more harm than producers. Therefore, due to the different effects of climate change on wheat products, it is advisable to find ways to adapt to the climatic conditions. These attempts include but are not limited to changing the region's cultivation pattern, optimal management of the resources and producing climate resistant seeds.}, keywords = {climate change,Functional Reaction Function,welfare,Prediction Scenario,Wheat,Hormozgan province}, title_fa = {پیش‌بینی پیامدهای تغییر اقلیم بر محصول گندم استان هرمزگان}, abstract_fa = {بخش کشاورزی، تاثیر پذیرترین زیر مجموعه‌ی اقتصاد نسبت به نوسانات اقلیمی است. گندم نیز از مهمترین محصولات استراتژیک جهان است که هم از لحاظ وزنی و هم از لحاظ مقدار، قابل توجه بوده و مورد استفاده انسان و حیوان است. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی پیامدهای تغییر اقلیم بر محصول گندم، طی سال‌های (1382-1396) در استان هرمزگان است. به این منظور برای برآورد دقیق‌تر تابع واکنش عملکرد گندم به مولفه‌های اقلیمی، استان هرمزگان با استفاده از شاخص‌های اقلیمی به دو منطقه پهنه‌بندی شد. با استفاده از سناریوهای پیش‌بینی آب و هوا، عملکرد، تولید و سطح زیرکشت محصول گندم برای سال‌های 2025 تا 2100 پیش‌بینی شد. در نهایت به کمک مدل برنامه‌ریزی غیرخطی رفاه مصرف‌کننده، رفاه تولیدکننده و رفاه‌کل با استفاده از روش تعادل جزئی محاسبه، و برای سال‌های 2025 تا 2100 پیش‌بینی شد. نتایج نشان داد که عامل دما و مدیریت تاثیر عکس و عامل بارندگی و تکنولوژی تاثیر مستقیم بر عملکرد محصول گندم دارد. پیش‌بینی‌ها روند کاهشی را برای عملکرد، تولید و سطح زیرکشت تا سال 2100 نشان داد و در آن منطقه (2) از روند کاهشی بالاتری نسبت به منطقه (1) برخوردار بود. نتایج همچنین نشان داد که میزان تولید گندم در نتیجه تغییر اقلیم با شدت بیشتری نسبت به سناریوی کاهش سطح زیرکشت کاهش ‌می‌یابد. رفاه کل نیز روند کاهشی را برای سال‌های آتی نشان داد و مصرف‌کننده‌های گندم احتمالا زیان بالاتری را نسبت به تولید‌کننده‌های آن تجربه خواهند کرد. بنابراین، با توجه به اثرات منفی تغییر اقلیم بر محصول گندم، می‌باید جهت جلوگیری از این اثرات زیان بار راهکارهایی برای سازگاری با شرایط اقلیمی مانند تغییر الگوی کشت منطقه، مدیریت بهینه منابع و تولید بذرهای مقاوم به تغییر اقلیم ارایه شود.}, keywords_fa = {تغییر اقلیم,تابع واکنش عملکرد,رفاه,سناریوی پیش‌بینی,گندم,استان هرمزگان}, url = {https://www.iraneiat.ir/article_131221.html}, eprint = {https://www.iraneiat.ir/article_131221_127691f09e8d5e0d848b84f97f348417.pdf} }